Vše co jste chtěli vědět o vydře

Vydří kožich

Z vydřího kožichu se dříve šily čepice i kabáty. Proč? Protože vydří kožich je extrémně teplý. Čím to je? Vydra je semi-akvatický živočich, velkou část dne stráví ve vodě. A tomu se musí přizpůsobit. A to hned z několika důvodů. Ve vodě je potřeba jinak se hýbat a více přizpůsobit tvar i povrch těla tření, aerodynamice (vydry mají plovací blány, štíhlé tělo a dlouhý ocas, naopak krátké končetiny a malé uši). Ještě důležitější pro pobyt ve vodě pro teplokrevné živočichy je udrží tělesnou teplotu – voda je často velmi chladná a daleko více odvádí teplo z těla než vzduch. Vydry tento problém neřeší jako např. tuleni silnou vrstvou podkožního tuku, ale velmi hustou srstí. Je to ale srst, která jim pomáhá přežít v chladné vodě.

Vydří kožich se skládá z 4 cm dlouhých pesíků a podstady, jemných chloupků dlouhých 1 cm. Každý pesík je obklopen 20-22 chlupy podsady. V 1 mm² je 20 až 30 pesíků se svým klubíčkem podsady. To znamená zhruba 50 tisíc chlupů na 1 cm². Pro srovnání, my máme na hlavě okolo 100 000 vlasů. Takto nahuštěné chlupy způsobují, že se v srsti zadržuje vzduch a pomáhá spolu s chlupy vytvořit dokonalou izolační vrstvu.

Protože je srst pro vydry životně důležitá, velmi pečlivě se o ni starají. Neustále si srst čistí, válejí se v hlíně či sněhu, aby byla čistá a bez parazitů. Na březích mají svá “rolling place” - místa, kde se opakovaně válí. Vydry, které žijí na mořském pobřeží, mají ve svém domovském okrsku navíc vždy zdroj čerstvé vody, aby svou srst zbavily krystalů soli ze slané mořské vody. Je velká vzácnost, když se v kůži vydry najdou nějací ektoparazité.

vydří rolling place

vydra si čistí srst

vydra si čistí srst

Vytvořeno v rámci projektu Lutra lutra.